Kunstige reir
Mange ønsker å hjelpe våre fugler ved å legge til rette for at de lettere skal finne seg en hekkeplass. Også låvesvaler tar i mot hjelp og bosetter seg gjerne i et kunstig reir hvis det henger på rett plass. Hvis de allerede har tilhold i nærheten er det enda større sjanse for at de bosetter seg i dine utplasserte reir. Kunstige reir får du kjøpt i nettbutikker, eller du kan ganske enkelt lage dem selv.
Slike reir får du kjøpt i Nof's egen nettbutikk Natur og Fritid. Foto: NaturogFritid.no
Har du lyst til å bygge dine egne reir trenger du tre ting:
- En grov uhøvlet plank med ca 20cm bredde.
- En støpeform. Til dette kan du bruke en helt vanlig lekeball i plast. Billige glatte baller uten blære er meget godt egnet til formålet
- Støpemasse. Det er mye som kan brukes til å støpe med. En blanding av sement og fin sagflis er godt egnet.
Her er en oppskrift på hjemmelaget sement:
Ingredienser: 1 kopp lunkent vann 3 kopper varmt vann 1 kopp mel ½ kopp harpiks-lim Kanelolje
- Bland harpiks og mel i en kasserolle
- Tilsett lunkent vann forsiktig og bland med melblandingen
- Bland inn varmt vann under kraftig røring til massen er jevn
- Kok opp på lav varme, og rør til blandingen er klar og tykk
- Tilsett kanelolje
Ved bruk av hjemmelaget sement kan det være lurt å male reirbollene grå/brune, slik at de ligner mer på naturlige reir.
Når du har skaffet til veie alt nødvendig utstyr er det bare å følge disse punktene:
- Del ballen inn i fire like store deler med en markeringstusj, og kutt forsiktig langs streken med en skarp kniv (Figur 1).
- Lim maskeringstape på innsiden av støpeformen (ballen), og sørg for at tapen går en del utenfor formen (Figur 2).
- Bor tre skruehull i planken for å kunne feste den til veggen. Om du ønsker å kunne fjerne reiret enkelt fra veggen, kan man feste kroker til planken i stedet.
- Plasser støpeformen på planken, og bruk de løse endene av maskeringsteipen til å feste den. Dytt avispapir inn i formen for å gjøre den solid før støpingen (Figur 3).
- Hell et tykt lag med fyll (sement og sagmugg) utenpå formen slik at det overlapper skikkelig inn på planken. Bruk en kniv til å jevne ut fyllmassen på utsiden til et ca. 1 cm tykt lag (Figur 3). For at støpen skal sitte ekstra godt til planken kan man vurdere å slå inn noen små spiker rundt formen som støpes inn i støpemassen.
- La den støpte formen ligge i romtemperatur til støpemassen har størkna skikkelig både på innsiden og utsiden. Fjern så støpeformen, avispapir og maskeringstape forsiktig (Figur 4)
- Forsegl sammenføyningen mellom innsiden av reirbollen og planken med en god ladning trelim, og la dette tørke skikkelig. Dekk utsiden av reirbollen med våt jord e.l., og la dette tørke før reirbollen henges opp (Figur 5)
- Fest planken med reirbollen på ønsket sted. Lager du flere reirboller bør disse plasseres med minst en meters mellomrom. Det vil bli en del urensligheter under slike reir. Ta hensyn til det når du velger steder for opphenging.
Denne skissen er tiltenkt taksvalereir, men samme framgangsmåte egner seg også godt til å lage låvesvalereir. De eneste forskjellene er at låvesvalereiret ikke trenger et flygehull, og at det ikke skal monteres rett under takoverheng. Illustrasjon: RSPB
Noen ting å tenke på når du skal hjelpe låvesvalene:
- Låvesvaler liker best å hekke inne i bygninger eller under litt større takutstikk. Unntaksvis kan de også hekke på en vanlig yttervegg. Hvis reiret monteres inne i en bygning bør det hele hekkesesongen være en åpen dør, vindu, luke eller lignende slik at svalene hele tiden har god tilgang til reiret.
- Plassèr reiret et sted med begrenset menneskelig ferdsel og i ly for regnet.
- Under reiret vil det bli en del avføring og rusk. Velg et sted dette kan tolereres.I satrten fjerner foreldrene avføringen, men ca to uker etter klekking klarerr ungene å gjøre fra seg over kanten på reiret. Legger du da ut en liten presenning eller lignende rett under reiret sparer du underlaget, og rengjøringen går fort.
- Det tar låvesvalene 2-3 uker å bygge et reir.Klissete/klebende jord er perfekt til dette. En gjørmedam i nærheten er en fordel. Hvis det ikke regner nok kan man lage en dam ved å tilføre vann på et egnet sted.
- Låvesvaler er ikke fullt så sosiale som taksvaler. Henger du opp flere reir bør det være minst en meter mellom dem.
- Det anbefales å montere ferdige reir ca 15 cm under himlinga.
Takk til NOF og RSPB for oversettelser og illustrasjoner.